Vartija potkii miestä nettivideossa

Ajankohtaiset aiheet ja miten päästään loistokkaan JV -työn alkuun.

Vartija potkii miestä nettivideossa

ViestiKirjoittaja cebic » Ti Marras 14, 2006 19:32

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Nettivideo+n%C3%A4ytt%C3%A4%C3%A4+vartijan+potkivan+sidottua+miest%C3%A4+Helsingiss%C3%A4/1135222976829
http://www.youtube.com/watch?v=MvsUA-qEzy0
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1268022
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200611145364964_uu.shtml

Taas helvetin hyvä esimerkki siitä, millainen ei saisi vartija tai järjestyksenvalvoja olla työtehtävässä tai yleensäkään.
Huonoa kuvaa koko turva-alalle ja yrityksille...

Onneksi asiaan on puututtu, miehiltä on otettu luvat ja voimankäyttövälineet pois ja olikohan MTV3:n uutisten mukaan vielä niin, että heidän pääsynsä ko. toimipisteisiin on evätty.
cebic
 
Viestit: 313
Liittynyt: Ke Heinä 19, 2006 14:49
Paikkakunta: Joensuu

Re: Vartija potkii miestä nettivideossa

ViestiKirjoittaja jyri » Ke Marras 15, 2006 7:55

cebic kirjoitti:http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Nettivideo+n%C3%A4ytt%C3%A4%C3%A4+vartijan+potkivan+sidottua+miest%C3%A4+Helsingiss%C3%A4/1135222976829
http://www.youtube.com/watch?v=MvsUA-qEzy0
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1268022
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200611145364964_uu.shtml

Taas helvetin hyvä esimerkki siitä, millainen ei saisi vartija tai järjestyksenvalvoja olla työtehtävässä tai yleensäkään.
Huonoa kuvaa koko turva-alalle ja yrityksille...

Onneksi asiaan on puututtu, miehiltä on otettu luvat ja voimankäyttövälineet pois ja olikohan MTV3:n uutisten mukaan vielä niin, että heidän pääsynsä ko. toimipisteisiin on evätty.


Ikävä ääritapaus. FPS Security on yritys joka on saanut asemat, junat jne turvallisemmaksi. Yritys on tunnettu siitä, että homma hoituu järjestyshäiriöt poistuvat.

Käsittääkseni "putsaaminen" on hoidettu lainrajoissa. Useasti jos joutuu puuttumaan tilanteisiin voimakeinoin, niin tästä voi jäädä "vaihde päälle". Ja tämän takia voi tulla ääritapauksia (rapatessa toiskuu).

En tiedä tapauksen taustoja. Välillä tuntuu oudolta, että rikolliset saavat piestä viattomia siviileitä. Ja heidän toimintaan ei voi puuttua samalla tavalla. Tuskin nämä moniongelmalliset rikolliset ymmärtävät pelkkää puhetta.

Kaikille sattuu virheitä. Onko tässä oikea tapa syyttää yksilöitä ja yritys pesee kädet. Itse uskon, että näitä vastaavia tapauksia on useita. Tämä eroaa vain muista, koska se tuli julkisuuteen.

Lehtien uutisointi on tarkoituksella yliampuvaa.. Uskon monen tavallisen kansalaisen tukevan voimatoimia rikollisuutta vastaan. Ja epäilijätkin vaihtavat helposti mielipiteensä, kun kokevat omalla kotikulmalla pelkoa ja väkivältaa.

Lopuksi, vartijoiden toimintatapa oli väärä!
jyri
 
Viestit: 241
Liittynyt: Ma Heinä 03, 2006 12:47

ViestiKirjoittaja gottfrid » Ke Marras 15, 2006 11:54

Olis paljon helpompi ottaa kantaa tapahtuneeseen jos tietäis hieman taustaa että minkä takia tilanne riistäytyi käsistä...

Joskus tulee vaan sellaisia tilanteita että asiakas oikein kerjää selkäsaunaa, ja kun kerran asiakaspalvelussa ollaan niin tietenkin tehdään kaikkeemme että asiakas saa toivomaansa. TIEDÄN ETTÄ SE ON LAINVASTAISTA JA VÄÄRIN käyttää liiallisia voimakeinoja, eikä se ole hyväksyttävää että asiakkaita pieksitään jossain porttikongissa. Tämä on oma mielipiteeni. Itse en ole syyllistynyt kyseisiin tapahtumiin, mutta voin osittain ymmärtää että tällaista esintyy...
gottfrid
 
Viestit: 51
Liittynyt: Ma Elo 07, 2006 0:32

Re: Vartija potkii miestä nettivideossa

ViestiKirjoittaja PPa » Ke Marras 15, 2006 12:37

jyri kirjoitti:Kaikille sattuu virheitä. Onko tässä oikea tapa syyttää yksilöitä ja yritys pesee kädet. Itse uskon, että näitä vastaavia tapauksia on useita. Tämä eroaa vain muista, koska se tuli julkisuuteen.

Voi olla, että vastaavia tapauksia on, mutta todellisuudessa noita ylilyöntejä ja virheitä sattuu huomattavasti useammin järjestyksenvalvojille kuin vartijoille. Niitä harvemmin vain tulee julkisuuteen...

Ensinnäkin jos nuo kaikki luvattomat voimankäyttövälineet (TKP:t, majavanhännät, pesäpallomailat, jousipamput, virosta/venäjältä tuodut kaasut yms.) kerättäisiin tehokkailla ratsauksilla pois narikoista ja ovilta, niin aikamoinen kasa noista kertyisi. Ja jos riittävän tiukasti samalla lakia tulkittaisiin, niin aika paljon tarvittaisiin jo pelkästään Helsingin keskustaan lisää portsareita...

Toinen ongelma on, pääasiassa kiitos ravintoloitsijoiden, on tuo suhteellisen yleinen pelko kutsua poliisi noutamaan itsestään huolehtimaan kykenemätön päihtynyt. Poistetaan vaikka millaiseen pakkaseen pihalle nukkumaan, ettei vain tule merkintää ja ole jatkoajat katkolla...

Tosi asia tuon Kontulan ostarin kanssa on, että siellä ei ole aikoihin ollut mitään asiaa toimia vartijan oikeuksilla. Jo 2003 työsuojelupiiri määräsi silloiselle vartioimisliikkeelle tuonne yksintyöskentely kiellon. Tuon kiellon seurauksena vartioimisliike vaihtui. Hallinto-oikeus purki tuon päätöksen myöhemmin. Tuolla ostarilla on useampikin vartija saanut työtehtävissä puukosta, enkä tiedä yhtään poliisia joka tuonne lähtisi yksi partioimaan yöaikaan. Ja heillä kuitenkin on hieman enemmän mahdollisuuksia voimankäyttöön kuin vartijoilla.

Ja jos olette tuon videonpätkän katsoneet tarkasti, niin kyseisessä paikassa on todellakin VARTIJAT, ei järjestyslain mukaiset järjestyksenvalvojat, kuten pitäisi. Koska tuonne ei ole asetettu järjestyksenvalvojia, ja siihen on tietysti omat syynsä: Poliisi voi määrätä noiden järjestyksenvalvojien määrästä -> yksi ei riitä -> kustannukset nousee -> ei haeta...

Toinen mikä tuossa asiasta syntyneistä keskusteluista / lehtijutuista pistää silmään, on lainaus tämän päivän Ilta-Sanomista:
Toinen vartija kävelee miehen luokse ja suorin tein läimäyttää miehen maahan ja lähtee kävelemään pois paikalta.

Taustalta kuuluu huuto "no niin, rauha nyt".

Läimäyttänyt vartija palaa vielä huudon jälkeen takaisin ja potkaisee kahteen kertaan rintaan tai kylkeen maassa selän takana makaavaa uhria.

Jos videon katsoo hiukankin tarkemmin, niin huomaa että:
-Siinä vaiheessa kun vartija lyö kiinniotettua, tämä ei ole raudoitettuna, vaan nousee maasta ylös ja on tulossa päälle. Vartija lyö (tai tönäisee) henkilöä vasta toisen lyötyä TKP:lla reiteen ilman näkyvää vaikutusta.
-Vartija poistuu paikalta ja hakee kukkakaupan edustalta jotain maasta.
-Vasta tämän jälkeen mies raudoitetaan.

Tuon videon pätkän perusteella ainut, joka ei mene tuossa normaalin voimankäytön / hätävarjelun piikkiin, on tuo potkiminen.

Minulla ei ole mitään tekemistä kyseisen yrityksen tai sen vartijoiden kanssa, enkä tuota potkimista hyväksy, mutta turhan kova meteli tuosta asiasta on nostettu. Ilta-Sanomien haastattelemien "silminnäkijöiden" kuvaukset tilanteesta kun tuntuvat menevän ristiin. Toisen mukaan tilanne on alkanut rikotusta pullosta, mutta todellisuudessa vartijat ovat ottaneet kiinni naisen pahoinpitelyyn syyllistyneen miehen.
PPa
 
Viestit: 43
Liittynyt: Ti Heinä 18, 2006 11:14

Re: Vartija potkii miestä nettivideossa

ViestiKirjoittaja jakelaho » Ke Marras 15, 2006 15:14

PPa/Jyri kirjoitti:Tuon videon pätkän perusteella ainut, joka ei mene tuossa normaalin voimankäytön / hätävarjelun piikkiin, on tuo potkiminen.

turhan kova meteli tuosta asiasta on nostettu.


No huh huh!

Onko teillä tapana taltuttaa häirikkö lyömällä tätä, kun paikalla on kaksi työntekijää?!! (Ammattitaitoisella) vartijalla lienee muitakin keinoja saada mies maahan kuin lyömällä... Minullakin nousee toki joskus "he ansaitsevat sen" -tunteita pintaan, mutta näillä puheilla tavallaan hiljaisesti hyväksytte käytännön. JV/vartija ei ole tuomari, joka päättää miten ihmistä rangaistaan; jos joku niin luulee vaihtakoon ammattia!

Samoin kuin poliisilla, esimerkiksi vartijoiden ja järjestyksenvalvojien tekemisiä PITÄÄ tarkkailla erityisellä tarkkuudella, koska heillä on lain takaama mahdollisuus käyttää voimaa. Näillä ammattiryhmillä on Suomessa laaja tuki takanaan - juuri sen vuoksi ettei moisia ylilyöntejä ole juurikaan ollut julkisuudessa. Monet muut maat päinvastaisine esimerkkeineen olisi hyvä muistaa myös täällä "hiljaisessa" Suomessa. :shock:
jakelaho
 
Viestit: 47
Liittynyt: Pe Loka 13, 2006 16:35
Paikkakunta: PKS

Re: Vartija potkii miestä nettivideossa

ViestiKirjoittaja PPa » Ke Marras 15, 2006 15:49

jakelaho kirjoitti:Onko teillä tapana taltuttaa häirikkö lyömällä tätä, kun paikalla on kaksi työntekijää?!! (Ammattitaitoisella) vartijalla lienee muitakin keinoja saada mies maahan kuin lyömällä...


Se on aina niin pirun helppoa puhua, kun ei tiedä tilanteesta kuin sen mitä on lehdistä (ja keskustelupalstoilta) lukenut. Missään ei puhtuta siitä, mitä on tapahtunut tuossa kiinno-otto tilanteessa tai ennen sitä.

Pahoinpitelystä kiinniotettu mies, nousee käskytyksestä huolimatta ylös (huomaa, että tässä vaiheessa ei tilanteessa ole kuin yksi vartija) eikä oikea oppisesti tukijalan reiteen annettu isku TKP:lla vaikuta... No, olisivathan nuo voineet tuon antaa ensin lyödä, ennen kuin käyttävät voimakeinoja.
PPa
 
Viestit: 43
Liittynyt: Ti Heinä 18, 2006 11:14

Re: Vartija potkii miestä nettivideossa

ViestiKirjoittaja Mercenary » Ke Marras 15, 2006 22:31

cebic kirjoitti:Onneksi asiaan on puututtu, miehiltä on otettu luvat ja voimankäyttövälineet pois ja olikohan MTV3:n uutisten mukaan vielä niin, että heidän pääsynsä ko. toimipisteisiin on evätty.


Kerrotko vielä mistä tiedät että näiltä miehiltä on luvat peruttu?
-Vain äärimmäisen tyhmyyden edessä saatan olla sanaton-
Mercenary
 
Viestit: 207
Liittynyt: Su Heinä 09, 2006 19:56

ViestiKirjoittaja cebic » To Marras 16, 2006 1:07

mtv3n uutiset toissapäivänä.
cebic
 
Viestit: 313
Liittynyt: Ke Heinä 19, 2006 14:49
Paikkakunta: Joensuu

ViestiKirjoittaja maho » To Marras 16, 2006 20:01

Mitä tästä jälleen opimme..Vartijat on pelleporukkaa..... se on karu totuus. ainut oikea homma tossa asiassa on nimittäin ainakin toinen noista vartijoista saa tuosta tuomion.. luvat pois ja kortistoon..
maho
 
Viestit: 9
Liittynyt: Su Loka 08, 2006 13:27

ViestiKirjoittaja gottfrid » To Marras 16, 2006 22:05

maho kirjoitti:Mitä tästä jälleen opimme..Vartijat on pelleporukkaa..... se on karu totuus. ainut oikea homma tossa asiassa on nimittäin ainakin toinen noista vartijoista saa tuosta tuomion.. luvat pois ja kortistoon..


Uskallan väittää että kyllä samoja "pellejä" löytyy meistä järjestyksenvalvojista myös. Ihan sattumaa se oli että nyt oli kyseessä vartija, olis yhtä hyvin voinut olla järjestyksenvalvoja jossain ravintolassa...
gottfrid
 
Viestit: 51
Liittynyt: Ma Elo 07, 2006 0:32

ViestiKirjoittaja jyri » To Marras 16, 2006 23:02

gottfrid kirjoitti:
maho kirjoitti:Mitä tästä jälleen opimme..Vartijat on pelleporukkaa..... se on karu totuus. ainut oikea homma tossa asiassa on nimittäin ainakin toinen noista vartijoista saa tuosta tuomion.. luvat pois ja kortistoon..


Uskallan väittää että kyllä samoja "pellejä" löytyy meistä järjestyksenvalvojista myös. Ihan sattumaa se oli että nyt oli kyseessä vartija, olis yhtä hyvin voinut olla järjestyksenvalvoja jossain ravintolassa...


Tuo video innostaa muita kuvaamaan vastaavia. Saas nähdä koska vastaava videopätkä saadaan ravintolasta..
jyri
 
Viestit: 241
Liittynyt: Ma Heinä 03, 2006 12:47

ViestiKirjoittaja jv_hemmo » Pe Marras 17, 2006 14:04

Kannattaa enskerralla kattoo ettei oo kameroita lähimaastossa.Onnex meidän toimipisteessä ei oo kameroita....
jv_hemmo
 
Viestit: 18
Liittynyt: La Elo 12, 2006 21:40

ViestiKirjoittaja PPa » Pe Marras 17, 2006 16:05

jv_hemmo kirjoitti:Kannattaa enskerralla kattoo ettei oo kameroita lähimaastossa.Onnex meidän toimipisteessä ei oo kameroita....

Tietäisitpä kuinka monta JV:tä ja vartijaa on selvinnyt esimerkiksi pahoinpitelysyytteistä valvontakameran kuvien perusteella...
PPa
 
Viestit: 43
Liittynyt: Ti Heinä 18, 2006 11:14

ViestiKirjoittaja rauta-arska » La Marras 18, 2006 10:33

jv_hemmo kirjoitti:Kannattaa enskerralla kattoo ettei oo kameroita lähimaastossa.Onnex meidän toimipisteessä ei oo kameroita....


-Kun tein kauppakeskuksessa vartijan hommia niin aina käännettiin kamerat sinne missä tapahtui ennen kuin lähdettiin tilanteeseen. Oman oikeusturvan kannalta. Toimenpiteen kohteeksi joutunut henkilö/henkilöt olivat aina vaatimassa pahoinpitelysyytettä, kunnes näytimme poliisille tallenteen mitä oikeasti tapahtui.

Että taitaa sinulla olla pikkasen väärät toimintaperiaatteet ovella työtä tehdessäsi..
rauta-arska
 
Viestit: 7
Liittynyt: Ke Elo 16, 2006 12:02

ViestiKirjoittaja Mercenary » Su Marras 19, 2006 22:26

cebic kirjoitti:mtv3n uutiset toissapäivänä.


Ettet nyt vaan olisi sekoittanut termistöä keskenään? Missään muussa mediassa en ole huomannut lupien menetyksestä puhuttavan.
-Vain äärimmäisen tyhmyyden edessä saatan olla sanaton-
Mercenary
 
Viestit: 207
Liittynyt: Su Heinä 09, 2006 19:56

Seuraava

Paluu Ajankohtaista

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron