Pommiuhka ravintolassa

Keskustelua ravintoloiden järjestyksenvalvonnasta.

Valvojat: jampula, pihapoliisi

Pommiuhka ravintolassa

ViestiKirjoittaja Jami77 » Ti Syys 26, 2006 22:22

Tapaus Vantaalla oli seuraavanlainen. Poliisit tulivat ravintolaamme ilmoittamaan ovimiehille, että narikassa on repussa pommi. Kysyimme miten tulisi toimia? Poliisilla ei ollut antaa vastausta vaan sanoi, että odottelemme Tuusulasta tulevaa pommikoiraa ja he tyhjentäisivät ravintolan sitä ennen. Kello oli n. 01. Meitä oli kolme ammattilaista ovella töissä.
Ilmoitimme omistajalle, että hän kuuluttaisi, että asiakkaiden olisi poistuttava ravintolasta. (emme antaneet selvitystä miksi, koska poliisit eivät sitä halunneet) Ravintoloitsijan kuulutuksesta huolimatta ja poliisien hätyyyttelyistä ja komennoista huolimatta asiakkaat eivät suostuneet poistumaan. Joten yksi meistä järkkäreistä meni auttamaan poliisia. Asiakkaat poistuivat valitellen ulos ja kitisivät juomattomia juomiaan. Osa asiakkaista tuli ulkoa takaisin vaatien takkejaan ja reppujaan. Poliisit eivät reagoineet tilanteeseen mitenkään. loppujen lopuksi osalla asiakkaista oli takki osalla ei ja he jököttivät ravintolan ulko oven edustalla, johon käskin pari jv:tä menemään ohjaamaan asiakkaita kauemmaksi pommiuhan luota. Poliisi ei turvannut asiakkaiden turvallisuutta vaan olivat ravintolassa sisällä odottamassa pommikoiraa ja ylempien toimihenkilöiden käskyä.

Onko tämä tyypillistä poliisien toimintaa vai onko puutteita poliisien pommiuhka ohjeistuksessa? Onko jollain tietoa. Jos ravintolassa olisi räjähtänyt pommi niin moni asiakas olisi loukkaantunut tai kuollut puutteellisen ohjeistuksen takia.

Tilanne ratkesi, kun pommiuhan soittanut henkilö oli saatu kiinni ja aloimme poliisien kanssa availemaan itse reppuja ja tutkimaan löytyykö pommia narikasta. Mitään ei löytynyt.
Jami77
 
Viestit: 2
Liittynyt: Ti Syys 26, 2006 10:52

ViestiKirjoittaja redman » Ti Loka 24, 2006 20:23

"...Onko tämä tyypillistä poliisien toimintaa vai onko puutteita poliisien pommiuhka ohjeistuksessa? Onko jollain tietoa. Jos ravintolassa olisi räjähtänyt pommi niin moni asiakas olisi loukkaantunut tai kuollut puutteellisen ohjeistuksen takia. "

Valitettavasti kuulostaa tutulta. Vika ei kylläkään ole ohjeistuksessa, vaan paikalle tulleiden poliisien toiminnassa. Tuliko muuten reppuja availlessa mieleen että jos vaikka jotain oliskin, niin olisitko kertomassa kokemuksista?

Olen ollut itse aivan vastaavassa tilanteessa useita vuosia sitten, erittäin isossa hotelli/ravintolassa. Asiakkaita sisällä noin 2000, mutta ei rakennusta ei edes tyhjennetty. Poliisi vielä kertoi perusteluksi samaan tapaan kuin sinullekin että "Sitten vasta näitä uhkia tuleekin, jos tämä pääsee lehtiin." Negatiivinen julkisuus siis oli asiakkaiden turvallisuutta tärkeämpää. Ja sitten availtiin salkkuja ja pussukoita...

Ei nämä Suomen käytännöt muutu, ennenkuin jotain todella sattuu. Itse ainakin olen tehnyt itselleni selväksi, miten toimia järjestyksenvalvojana ravintolan tai hotellin pommiuhkatilanteissa; heti ilmoitus poliisille. Jo puhelimessa poliisin antamat ohjeet vievät osan päätäntävastuusta pois järjestyksenvalvojalta, pitää aina muistaa kysyä ohjeiden antajan nimi!
Jos käytännössä mahdollista niin mesta tyhjäksi vaan, niin onpahan asiakkaat pihalla jo kun poliisi tulee ja ottaa saapuessaan kokonaisvastuun.

Jos kiinteistö on kovin laaja tai sisältää satoja hotellihuoneita eli tyhjentäminen on vaikeaa ja poliisin tulo viipyy, saattaisin hätätilanteessa jopa soittaa paikalliselle paloasemalle paloilmoitinkeskuksen päivystykseen (jos suora hälytysyhteys on) ja sanoa että joudumme käyttämään palohälytinlaitteistoa asiakkaiden tyhjentämiseen, eli ei tarvitse tulla, mutta painetaan napista häly päälle. Jälkeenpäin voi kertoa että kyseessä oli väärä hälytys (ja niinhän se olikin).

Jokainen toimii, miten parhaaksi näkee, mutta kannattaa funtsia asiaa etukäteen.
redman
 
Viestit: 65
Liittynyt: Ma Syys 11, 2006 10:23

ViestiKirjoittaja Mercenary » Ke Loka 25, 2006 15:20

redman kirjoitti: Poliisi vielä kertoi perusteluksi samaan tapaan kuin sinullekin että "Sitten vasta näitä uhkia tuleekin, jos tämä pääsee lehtiin." Negatiivinen julkisuus siis oli asiakkaiden turvallisuutta tärkeämpää.


Ei ole kysymys negatiivisesta julkisuudesta vaan siitä että nämä nykyajan ääliöt apinoivat kaiken televisiosta näkemänsä ja lehdistä lukemansa. Ja se ihan oikeasti pitää paikkansa.

Maailmassa tapahtuu monia asioita joista et lehdistä voi lukea juuri tämän takia.
-Vain äärimmäisen tyhmyyden edessä saatan olla sanaton-
Mercenary
 
Viestit: 207
Liittynyt: Su Heinä 09, 2006 19:56

ViestiKirjoittaja redman » Ke Marras 01, 2006 19:48

Joo, kyllä mä sen tiedän, mutta turhan iso riski otettiin.
redman
 
Viestit: 65
Liittynyt: Ma Syys 11, 2006 10:23

ViestiKirjoittaja YV » Ke Marras 01, 2006 21:04

Ja monesti "pommiuhkat" hoidetaan niin, että kun löydetään epäilyttävä salkku, niin joko virkaiältään nuorempi tai sitten kivi-paperi-sakset-kisan hävinnyt konstaapeli kurkistaa, mitä salkusta löytyy, ja josko sieltä löytyisi omistajan käyntikortti ja puhelinnumero, ja sitten vaan soitetaan omistajalle, eikä tarvi edes aluetta eristää eikä soittaa TEPO-miehiä paikalle! :wink:
YV
 
Viestit: 48
Liittynyt: Ti Syys 05, 2006 11:36


Paluu Järjestyksenvalvonta ravintoloissa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron