Omia juomia/pulloja koskevat menettelytavat

Keskustelua ravintoloiden järjestyksenvalvonnasta.

Valvojat: jampula, pihapoliisi

Omia juomia/pulloja koskevat menettelytavat

ViestiKirjoittaja BlackD » La Loka 21, 2006 14:02

Terve vaan kaikille. Aloin tässä yhtäkkiä miettimään miten nämä säännökset ja pykälät tarkalleenottaen menevät omia juomia kantavien kanssa. Selailin materiaalit ja lait läpi, mutta vaikuttaa siltä että tänään ei vaan tunnu leikkaavan itsellä. Toivottavasti joku osaa latoa faktat pöytään.

Työskentelen paikassa, jossa on B-oikeudet. Suoranaisesti tila ei ravintola ole, vaan pääasiassa tarjolla on muutamaa erilaista ajanvietetoimintaa. Narikkaa ei ole, mutta tiskin taakse voi jättää tavaroita. Kuitenkin viikonloppuisin meno on muun toiminnan lomassa niin kosteaa, että mun pitää olla töissä katselemassa asiakkaiden perään.

Kun aloitin työt, minua ohjeistettiin että kaikki ns. omat juomat on otettava asiakkailta pois, ja jos kyseessä on alkoholijuoma niin samalla olisi ohjattava asiakas pihalle. Tämähän kuulostaa loogiselta, jos itse menen baariin pullo taskussa ja otan naukkua, niin varmasti lennän jossain vaiheessa pellolle. Mutta miten pykälät menevät pilkulleen seuraavissa tapauksissa?

1) Huomaan asiakkaan juovan mukana tuotua alkoholijuomaa. Menen paikalle, pyydän juoman itselleni ja kehoitan asiakasta poistumaan. Pitääkö juoma takavarikoida vai saako asiakas painella pullonsa kanssa pihalle? Onko poistaminen kys. tilanteessa pakollista vai vapaaehtoista?

2) Huomaan, että asiakkaalla on mukanaan alkoholijuomaa, mutta hän ei ilmeisestikään kanna sitä juomistarkoituksessa (laukun- tai takintaskussa seinustalla tms). Pyydän saada juoman säilytettäväksi tiskin taakse. Onko asiakkaalla oikeus saada pullonsa lähtiessään takaisin, jos pullo oli jo aiemmin korkattu?

3) Huomaan asiakkaan juovan mukana tuotua ilmeisen selvästi alkoholitonta juomaa (lapsiperheet limutölkkeineen jne). Menen paikalle ja pyydän saada talon ulkopuoliset juomat pois. Minkä pykälän perusteella takavarikoin juomat? Saako juomat palauttaa asiakkaalle pois lähtiessä?

4) Huomaan, että alaikäiset asiakkaat juovat mukanaan tuotuja siiderinlitkuja. Saanko takavarikoida lisäksi huomaamani avaamattomat pullot parempaan talteen ennen penskojen passitusta pihalle?

Tällaisia tuli mietittyä tässä töiden alkua odotellessa. Vastaukset kaikkiin kysymyksiinihän ovat itsestäänselvyyksiä, mutta kaipaisin toiminnan taustalla olevat tarkat pykälät tietooni. Työpaikkani on kuitenkin juuri sellainen, että sitä omaa pulloa ja limukkaa ja muuta kannetaan hanakasti mukana. Ja sitten varsinkin lapsiperheiltä saa kuunnella kitinää, kun Jari-Pekan limpparitölkki viedäänkin pois ja tilalle olisi ostettava talon oma kallis limsapullo. Saisikohan sitä ajettua läpi että otetaan toinenkin järkkäri töihin ja pystytetään narikka.. se ratkaisisi nämä ongelmat kertaheitolla. Vaan näillä mennään mitä on annettu. Kiitoksia vastauksista!
BlackD
 
Viestit: 11
Liittynyt: Ma Elo 21, 2006 11:33

ViestiKirjoittaja cebic » La Loka 21, 2006 14:23

No auttas aika paljon tieto siitä, et onks työpaikkasi esim. joku keilahalli, joka mulle tosta tuli mieleen... Rajanveto voi olla joskus vaikeata varsinkin omien alkoholittomien juomien kanssa. Omia alkoholeja ei taas saa nautiskella anniskeluravintoloissa tai -paikoissa.

Kyllähän narikkoihin baareissakin voi jättää omat viinat ja saattaahan niitä jäädä naisten käsilaukkuihin, vaikka he eivät niitä illan aikana joisikaan. Mie en ainakaan puutu kuin siihen, et näen sellaisia julkisesti asiakkaalla tai nauttivan niitä, en lähde tarkistelemaan laukkuja mahd. pullojen toivossa.

Itse lähden kyllä niin vapaalla kuin töissä siitä, että paikassa missä on anniskelua tai jotain kahvilatoimintaa, ei sinne mennä omien eväiden kanssa. Siis ei omia limppareita, oluita, eväsleipiä, hodareita jne. Eli ostetaan kiltisti ne tarjoilut sieltä, missä ollaan.

Anniskelupaikassa omien alkoholien juominen on kiellettyä ja juomat tulee ottaa pois ja omassa harkinnassa lienee se, että poistaako syylliset ravintolasta vai saavatko he jäädä ja tilata talosta juomat. On myös mahdollista se, että työntekijä vie asiakkaan ja juoman ulos, jolloin ex-asiakas voi nauttia juomansa muualla kuin anniskelutiloissa.
Se, kuinka poistat asiakkaat paikasta, riippuu ihan heidän yhteistyöhalukkuudestaan ja käytöksestään.

Pikkulasten kanssa nyt voi käyttää omaa harkintakykyään. Pieni lapsi ja perhe, ei ehkä kannata aiheuttaa harmia ja vihaisia katseita, jos Lassi 2v juo omasta mehutetrasta rattaissa... Ja pienten lasten kanssa liikkeenteessä ollessa on AINA juotavaa ja keksejä jne mukana, että saa kersat hiljaisiksi/rauhallisiksi/viihtymään/pidettyä hetken kauemmin valveilla.

Ja alaikäisiltä tietty aina ne alkoholit pois. Festarikäytäntönä takavarikointi, ilmoitus poliisille, maahankaato. Nuortentiimit tms jotka partioivat kaupungilla öisin valvoen teinien alkoholikäyttäytymistä, ilmoittavat lasten koteihin ja sosiaaliviranomaisille räikeistä väärinkäytöksistä.

Mitään pykäliä en heittele tähän. Maalaisjärkeä voi käyttää ja alkoholilaki kyllä määrittää missä nautitaan ja mitä nautitaan.
cebic
 
Viestit: 313
Liittynyt: Ke Heinä 19, 2006 14:49
Paikkakunta: Joensuu

ViestiKirjoittaja BlackD » La Loka 21, 2006 14:43

cebic kirjoitti:No auttas aika paljon tieto siitä, et onks työpaikkasi esim. joku keilahalli, joka mulle tosta tuli mieleen... Rajanveto voi olla joskus vaikeata varsinkin omien alkoholittomien juomien kanssa. Omia alkoholeja ei taas saa nautiskella anniskeluravintoloissa tai -paikoissa.


Jep, keilahallihan se on. Ja omien alkoholittomien juomien kanssa tässä juurikin pohdiskelen sitä rajanvetoa, ja mihin sen sovitun rajan voisi tarvittaessa perustella.

cebic kirjoitti:Kyllähän narikkoihin baareissakin voi jättää omat viinat ja saattaahan niitä jäädä naisten käsilaukkuihin, vaikka he eivät niitä illan aikana joisikaan. Mie en ainakaan puutu kuin siihen, et näen sellaisia julkisesti asiakkaalla tai nauttivan niitä, en lähde tarkistelemaan laukkuja mahd. pullojen toivossa.


Jep, sama

cebic kirjoitti:Anniskelupaikassa omien alkoholien juominen on kiellettyä ja juomat tulee ottaa pois ja omassa harkinnassa lienee se, että poistaako syylliset ravintolasta vai saavatko he jäädä ja tilata talosta juomat. On myös mahdollista se, että työntekijä vie asiakkaan ja juoman ulos, jolloin ex-asiakas voi nauttia juomansa muualla kuin anniskelutiloissa.
Se, kuinka poistat asiakkaat paikasta, riippuu ihan heidän yhteistyöhalukkuudestaan ja käytöksestään.


Tjoo, eli harkintaa on syytä käyttää ihan samaan malliin kuin on tähänkin mennessä tullut käytettyä. Vielä kaipaisin mielipidettä tai faktaa siihen, että saako tällaisen vajaan pullon, jonka muuten vaan satun äkkäämään, palauttaa asiakkaalle kun tämä on lähdössä pois? Taidan kuitenkin pysyä talon, ja itsenikin suosimassa linjassa, että omien viinojen juojat saavat lähteä siltä illalta johonkin muualle. Paikka on kuitenkin sellainen, että perseilemistä ei katsota hyvällä. Räkälät on sitten sitä varten ;)

cebic kirjoitti:Mitään pykäliä en heittele tähän. Maalaisjärkeä voi käyttää ja alkoholilaki kyllä määrittää missä nautitaan ja mitä nautitaan.


Kiitos vastauksesta, maalaisjärkeä todellakin tarvitaan. Nyt kuitenkin olisin kiinnostunut ihan raa'asta pykäläviidakosta toimintatapojen taustalla.
BlackD
 
Viestit: 11
Liittynyt: Ma Elo 21, 2006 11:33

ViestiKirjoittaja BlackD » La Loka 21, 2006 14:49

BlackD kirjoitti:Vielä kaipaisin mielipidettä tai faktaa siihen, että saako tällaisen vajaan pullon, jonka muuten vaan satun äkkäämään, palauttaa asiakkaalle kun tämä on lähdössä pois?


Tarkoitin siis, kun muistelisin jostain lähteestä kuulleni, että avattujen/vajaiden pullojen palautus olisi jotenkin virallisesti väärin, ja että vain korkkaamattomat saisi antaa takaisin asiakkaalle mukaan. Mikä lie huhu on, mutta on jäänyt vaivaamaan. Sehän on tietysti aivan totta, että narikkaan nyt voi jättää vaikka pussillisen vajaita viinapulloja ja ne saa mukaan lähtiessään, mutta nyt oli kuitenkin kyse selvästi "narikan ohi" kuljetetusta pullosta.
BlackD
 
Viestit: 11
Liittynyt: Ma Elo 21, 2006 11:33

ViestiKirjoittaja cebic » La Loka 21, 2006 15:28

No kaada pois. Jos alkoholitarkastaja näkee avattuja baarin valikoimaan kuulumattomia pulloja, niin ei se sitä hyvällä katso.
Eli ei avattuja takavarikoituja takas asiakkaalle.

Kuulin huhua että eräässä paikassa takavarikoidut, jopa avatutkin ja avaamattomat viinat käytetään sitten työntekijöiden virkistysilloissa pois... Ei näin!
cebic
 
Viestit: 313
Liittynyt: Ke Heinä 19, 2006 14:49
Paikkakunta: Joensuu

ViestiKirjoittaja zupi » La Loka 21, 2006 16:32

cebic kirjoitti:No kaada pois. Jos alkoholitarkastaja näkee avattuja baarin valikoimaan kuulumattomia pulloja, niin ei se sitä hyvällä katso.
Eli ei avattuja takavarikoituja takas asiakkaalle.Muitappa kuitenkin nyt se, että järjestyksenvalvoja EI takavarikoi mitään eikä jv:llä ole oikeutta hävittää toisen omaisuutta. Poliisi takavarikoi jä hävittää toisen omaituutta ja siihenkin tarvitaan pidättämiseen oikeutetun virkamihen (so. komisario) määräys. Jv voi ottaa toimialueellaan pois siellä kielletyt tavarat, mutta ne on kuitenkin palautettava niiden omistajalle esim. ravintolasta poistamisen jälkeen. Vaihtoehtoisesti ne on luovutettava poliisille , jos niitä ei voi vaaratta luovuttaa takaisin omistajalleen.

Niinpä esim. toisen omistamien alkoholijuomien maahankaataminen ei ole jv:n tehtävä olipa pullo avattu tai avaamaton.
zupi
 
Viestit: 19
Liittynyt: Ke Elo 23, 2006 14:38

ViestiKirjoittaja BlackD » La Loka 21, 2006 16:41

zupi kirjoitti:Jv voi ottaa toimialueellaan pois siellä kielletyt tavarat, mutta ne on kuitenkin palautettava niiden omistajalle esim. ravintolasta poistamisen jälkeen. Vaihtoehtoisesti ne on luovutettava poliisille , jos niitä ei voi vaaratta luovuttaa takaisin omistajalleen.

Niinpä esim. toisen omistamien alkoholijuomien maahankaataminen ei ole jv:n tehtävä olipa pullo avattu tai avaamaton.


Osaatko kertoa ja perustella, miten tulee toimia toimialueella haltuun otettujen avattujen viinapullojen kanssa? Pitääkö nekin vain kylmästi antaa asiakkaalle takaisin tämän lähtiessä?
BlackD
 
Viestit: 11
Liittynyt: Ma Elo 21, 2006 11:33

ViestiKirjoittaja zupi » La Loka 21, 2006 16:57

BlackD kirjoitti:
zupi kirjoitti:Jv voi ottaa toimialueellaan pois siellä kielletyt tavarat, mutta ne on kuitenkin palautettava niiden omistajalle esim. ravintolasta poistamisen jälkeen. Vaihtoehtoisesti ne on luovutettava poliisille , jos niitä ei voi vaaratta luovuttaa takaisin omistajalleen.

Niinpä esim. toisen omistamien alkoholijuomien maahankaataminen ei ole jv:n tehtävä olipa pullo avattu tai avaamaton.


Osaatko kertoa ja perustella, miten tulee toimia toimialueella haltuun otettujen avattujen viinapullojen kanssa? Pitääkö nekin vain kylmästi antaa asiakkaalle takaisin tämän lähtiessä?


Kerroppa mulle ensin, millä perusteella sinä et anna toiselle hänen omaisuuttaan takaisin tämän poistuttua esim. ravintolasta. Saatikka hävität sitä.

Poliisilaista ja pakkokeinolaista voit ihan itse lukea perusteet takavarikoimiseen ja omaisuuden hävittämiseen. Aika vaikea kuvitella että järjestyksenvalvojat voivat omilla päätöksillään toteuttaa ko. pakkokeinoja. Tästäkin keskustelusta huomaa, että moni hoitaa hommiaan "perstuntumalta", ilman sen suurempaa käsitystä pykälien määräyksistä.
zupi
 
Viestit: 19
Liittynyt: Ke Elo 23, 2006 14:38

ViestiKirjoittaja cebic » La Loka 21, 2006 17:12

Esim. festareilla jv:llä on lupa ottaa pois ja kaataa viinat maahan. Ilmeisesti kyseessä on sitten poliisin myöntämä lisälupa tapahtuman ajaksi.
Ja kyllähän sen viinan saa esim. ravintolassa kaataa asiakkaalta pois, mikäli pyytää siihen luvan.
Ei kyllä oo tarvinnut töissä ravintolassa törmätä näihin omiin piilopulloihin tässä vuoden sisään, mitä tuolla ollut.

Anteeksi erheeni.
cebic
 
Viestit: 313
Liittynyt: Ke Heinä 19, 2006 14:49
Paikkakunta: Joensuu

ViestiKirjoittaja cebic » La Loka 21, 2006 17:13

Niin ja yks vaihtoehto on tietty pyytää asiakasta itseään kaatamaan luvattomat aineet pois.
cebic
 
Viestit: 313
Liittynyt: Ke Heinä 19, 2006 14:49
Paikkakunta: Joensuu

ViestiKirjoittaja zupi » La Loka 21, 2006 17:37

cebic kirjoitti:Ja kyllähän sen viinan saa esim. ravintolassa kaataa asiakkaalta pois, mikäli pyytää siihen luvan.


Tällaisessa tapauksessahan ei ole mitään ongelmaa.
zupi
 
Viestit: 19
Liittynyt: Ke Elo 23, 2006 14:38

ViestiKirjoittaja Mercenary » Su Loka 22, 2006 0:30

Kannattaisikohan arvon keskustelijoiden lukea alkoholilaki ja lopettaa se lässyttäminen ja mutuilu. Kyseisessä laissa on melko hyvin esitetty vastauksia näihin asioihin joita tässä nyt arvotaan ja vatkataan.
-Vain äärimmäisen tyhmyyden edessä saatan olla sanaton-
Mercenary
 
Viestit: 207
Liittynyt: Su Heinä 09, 2006 19:56

ViestiKirjoittaja BlackD » Su Loka 22, 2006 0:38

Jatketaanpas keskustelua nyt kun pääsi töistä kotiin. Tulostelin muuten isot laput ulko-oven viereen, missä mainitaan, ettei omilla alkoholi- ja virvoitusjuomapulloilla ole asiaa sisälle. Eivätpähän ainakaan pääse asiakkaat sanomaan, että eivät tienneet talon sääntöjä. Nykyinen linja siis jatkuu, missä ei sallita minkäänlaisia omia juomia hohtokeilailussa. Pikkulapset silti pitäkööt tuttipullonsa ja pillimehunsa :)

Tämä silti vielä mietityttää, sillä eihän limsatölkki tai muu vastaava periaatteessa ole tällainen kielletty aine, minkä voisi ottaa säilytykseen siksi ajaksi kun asiakas on toimialueella. Nykyisellään kuitenkin olen pyytänyt kaikki limutölkit ja mehupullot asiakkailta pois, ja kysynyt haluavatko he ne mukaansa lähtiessään. Minkähän pykälän mukaan mahdan tässä toimia? Siitä olen kyllä aivan varma että jos menen baariin pepsipullo taskussa, ja alan sitten näkyvästi siitä ottamaan huikkaa niin olen hyvin äkkiä ulkopuolella, tai vähintään pepsipulloa köyhempi.

Juurikin työpaikkani luonteesta johtuen joudun jatkuvasti tällaisiin tilanteisiin, joten mielipiteitä ja tietysti myös raudanlujia faktoja kaivataan asiaan liittyen. Ymmärrän kyllä että ravintoloissa on varmaankin näitä oman pullon kantajia huomattavasti vähemmän, kuten cebickin jo tuossa totesi.
BlackD
 
Viestit: 11
Liittynyt: Ma Elo 21, 2006 11:33

ViestiKirjoittaja BlackD » Su Loka 22, 2006 0:41

Mercenary kirjoitti:Kannattaisikohan arvon keskustelijoiden lukea alkoholilaki ja lopettaa se lässyttäminen ja mutuilu. Kyseisessä laissa on melko hyvin esitetty vastauksia näihin asioihin joita tässä nyt arvotaan ja vatkataan.


Perhana, siitä tämä ketju juuri lähti kun koitin tulkita sitä alkoholilakia mutta en mielestäni saanut siitä mitään järkevää irti. Voisi toki kokeilla uudemman kerran, jos sattuisi vähän terävämpi olo.
BlackD
 
Viestit: 11
Liittynyt: Ma Elo 21, 2006 11:33

ViestiKirjoittaja BlackD » Su Loka 22, 2006 1:13

Tässä pätkä alkoholilakia, 60 §:
"Milloin vastoin 58 §:n 1 momentissa mainittua kieltoa on nautittu alkoholijuomaa, on pykälässä tarkoitetun huoneiston, liikkeen tai muun paikan omistajalla tai henkilökuntaan kuuluvalla, tilaisuuden toimeenpanijalla ja järjestysmiehellä sekä yleisön käytettävänä olevan kulkuneuvon päälliköllä, kuljettajalla ja junassa junailijalla oikeus ottaa kiellon rikkoneelta pois aine astioineen ja hävittää se todisteellisesti."

Ja lisäksi tuo 58 §:
"Nauttimiskiellot
Alkoholijuoman nauttiminen on kielletty, jollei tämän lain muista säännöksistä muuta johdu:
1) alkoholijuomien vähittäismyyntipaikassa sekä muussa avoimessa kauppaliikkeessä;
2) ravitsemisliikkeessä ja muussa paikassa, jossa yleisölle maksusta pidetään saatavana ruokaa tai virvokkeita; sekä
3) huoneistossa tai muussa paikassa, johon on järjestetty julkinen tilaisuus."

Tulkitsenko nyt oikein, asiakkaan mukanaan kantamat omat avatut (laki puhuu nauttimisesta, tässäpä tulkinnan paikka) viinapullot saa ottaa pois ja vetää viemäristä alas. Näin olen nimittäin itse ainakin toisinaan toiminut, ellen ole jostain syystä lähettänyt pullon omistajaa saman tien pihalle.
BlackD
 
Viestit: 11
Liittynyt: Ma Elo 21, 2006 11:33

Seuraava

Paluu Järjestyksenvalvonta ravintoloissa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron