Kaivarin konserttien "järjestyksenvalvonta"

Keskustelua tapahtumien järjestyksenvalvonnasta.

Valvojat: jampula, pihapoliisi

Kaivarin konserttien "järjestyksenvalvonta"

ViestiKirjoittaja Niko87 » Ma Kesä 09, 2008 11:56

200 hengen joukkotappelu ja poliisi miettii konserttien lupavaatimusten tiukentamista...onko tietoa, kuka tämän tapahtuman turvajärjestelyt "hoiti"? http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Kaivarin+konsertti+%C3%A4ityi+r%C3%A4hin%C3%A4ksi/1135237011245?ref=rss
Niko87
 
Viestit: 14
Liittynyt: La Heinä 01, 2006 13:56

ViestiKirjoittaja Bouncer84 » Ma Kesä 09, 2008 14:53

tolla joukkotappelulla ei ollu mitään tekemistä sen järjestäjän tai järjestyksenvalvonnan kanssa ilmeisesti? eikös konsertti loppunu jo puoli viiden aikoihin ja tappelu oli joskus seiskan jälkeen ku paikalla oli vaan enää nuorisoa hengailemassa.
Bouncer84
 
Viestit: 7
Liittynyt: Ma Elo 21, 2006 20:12

ViestiKirjoittaja Niko87 » Ti Kesä 10, 2008 9:12

No ainakin tuon lehtiartikkelin mukaan poliisi miettii uudelleen tapahtuman turvallisuussuunnitelmia ja miehitystä.

Sitäpaitsi tapahtuman jälkeen pitäisi konserttialue tyhjentää asiakkaista. Ei siellä normaalistikaan ole mitään satojen ihmeisten porukoita tappelemassa. Koko hässäkkähän on selvää seurausta tapahtuman järjestämisestä.
Niko87
 
Viestit: 14
Liittynyt: La Heinä 01, 2006 13:56

ViestiKirjoittaja Bouncer84 » Ti Kesä 10, 2008 9:35

jos olet ollut joskus kaivarissa kuten itsekin asiakkaana, niin olet varmaan huomannut että kaivarihan ei ole mikää aidattu alue vaan puisto eli siis yleinen paikka. minnes ne ihmiset häädetään sieltä?:) mereenkö?

käyppäs joku sunnuntai tsekkaamassa kuinka paljon siellä on jengiä piknikillä. mitäs jos ne alkaa sillo tappelemaan, kenen "vastuulla"?

ja jos tapahtuma on päättyi klo 16.30 (ilta-lehdessä luki) niin eihän siellä enää varmaan saa edes olla järjestyksenvalvojia paikalla klo 19.30 koska yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen on poliisin tehtävä.
Bouncer84
 
Viestit: 7
Liittynyt: Ma Elo 21, 2006 20:12

ViestiKirjoittaja Niko87 » Ke Kesä 11, 2008 19:00

Bouncer84 kirjoitti:
käyppäs joku sunnuntai tsekkaamassa kuinka paljon siellä on jengiä piknikillä. mitäs jos ne alkaa sillo tappelemaan, kenen "vastuulla"?


Tavanomaisena sunnuntaina vastuu on poliisin tietenkin. Mutta jos se on konserttiväki joka tappelee, niin tapahtuman järjestäjien vastuu tulee kuvaan mukaan. Oletko kuullut että piknikkien aikaan olis ikinä ollut joukkotappeluita??? Jos et, niin mitäs luulet: miksi?

Kuten varmaan ymmärrät, kun tapahtuma päättyy, järjestyksenvalvojat yleensä tyhjentää tapahtuma-alueen ja vasta sen jälkeen vastuu siirtyy poliisille. Jos ei ole tyhjentäneet, niin tapahtuma-alueelle jää satoja konserttivieraita niiden piknikillä olijoiden sijaan. Jos konsertin asiakkaina olleet ihmiset tappelee sulkeutuneella tapahtuma-alueella tapahtuman päätyttyä, on varmaankin ilmeistä että tappelua ei olisi syntynyt ilman konsertin järjestämistä. Järjestyksenvalvonnan vastuu jatkuu kunnes tilaisuus päättyy JA asiakkaat on poistuneet!

Ei tapahtumia voi järjestää laillisesti sillä periaatteella että pannaan kamat kasaan kun soitto loppuu ja sen jälkeiset tappelut on sitten muiden vastuulla.
Niko87
 
Viestit: 14
Liittynyt: La Heinä 01, 2006 13:56

ViestiKirjoittaja Bouncer84 » La Kesä 14, 2008 21:50

Kuten ymmärrän, YLEENSÄ järjestyksenvalvojat tyhjentävät tapahtuma-alueen tapahtuman päätyttyä. MUTTA kun on kyseessä YLEINEN ALUE niin aluetta ei voi TYHJENTÄÄ järjestyksenvalvojien toimesta.

Edelleenkin kysyn sinulta: minne ne ihmiset sieltä häädetään?????

huudetaanko heille kova-äänisellä: "tapahtuma on päättynyt, poistukaa kaivarista, oleskelu täällä on kiellettyä"?????
VASTAISITKO!

millä oikeudella järjestyksenvalvojat voivat estää ihmisten perusoikeuden siis tässä tapauksessa liikkumisvapauden 2h tapahtuman jälkeen kun Heitä ei itseään ole enää asetettu järjestyksenvalvojiksi kyseiseen tapahtumaan?
Niinkuin mediassa kerrottiin, että tappelu oli puhjennut klo 19.00 jälkeen
niin luultavasti oikeus järjestyksenvalvojien asettamiseen on päättynyt jo ennen klo 19.00(tapahtuma päättyi klo 16.30 ja nykyisen käytännön mukaan järjestyksenvalvonta puretaan viimeistään 2h tapahtuman jälkeen koska tapahtuman katsotaan päättyneen)
PERUSTELE!

KIRJOITIT :"Jos konsertin asiakkaina olleet ihmiset tappelee sulkeutuneella tapahtuma-alueella tapahtuman päätyttyä, on varmaankin ilmeistä että tappelua ei olisi syntynyt ilman konsertin järjestämistä. Järjestyksenvalvonnan vastuu jatkuu kunnes tilaisuus päättyy JA asiakkaat on poistuneet!"

VASTAUKSENI
:alue ei ole sulkeutunut vaan tilaisuus pelkästään päättyi. tapahtuma-alue on silloin suljettu jos kyseessä on rakennus,aidattu alue tms.
järjestyksenvalvonnan vastuu on niin kauan kunnes tilaisuus päättynyt ja viimeistään silloin kun oikeus järjestyksenvalvojaksi asettamisesta on päättynyt. ja mediassahan on kerrottiin, että itse tapahtuma sujui erittäin rauhallisesti.

tutustu ensin faktoihin ennen kuin alat foorumille suoltamaan paskaa...
Bouncer84
 
Viestit: 7
Liittynyt: Ma Elo 21, 2006 20:12

ViestiKirjoittaja Niko87 » Su Kesä 15, 2008 9:00

Taidat olla aika kiihtynyt?

No, jos hieman hillitset itseäsi niin tässä sinulle hieman rentouttavaa luettavaa (kokoontumislaki 3 § 1 mom):
"Yleinen kokous ja yleisötilaisuus on järjestettävä rauhanomaisesti sekä osanottajien tai sivullisten turvallisuutta vaarantamatta ja heidän oikeuksiaan loukkaamatta. Tällaista tilaisuutta järjestettäessä on huolehdittava siitä, ettei kokoontumisesta aiheudu huomattavaa haittaa ympäristölle.
Eli: konserttien jälkeen Kaivopuiston, niinkuin muidenkin yleisötilaisuuksien tapahtuma-alueiden pitäis olla normaalissa käytössään, eikä pakattuna täyteen konserttiasiakkaita. Sana "ympäristö" kattaa puiden ym. lisäksi myös ihmiset. Kyllä, olisi ollut aivan oikein kertoa että tapahtuma on päättynyt ja voitteko poistua. Jos tässä vaiheessa joku kertoo jäävänsä puistoon ottamaan aurinkoa niin jääköön. Ilmeisesti omalla logiikallasi tosiaan lähdetään vaan kotiin kun kerran alue on muutenkin kaikkien käytössä? Tällä ajattelutavallahan järjestyksenvalvojat poistuisivat kaikista Suomen tapahtumista heti kun ohjelma päättyy. Olisi aika mielenkiintoista jos vaikka jalkapallostadion tai vaikka Helsingin Senaatintori jätettäisiin täyteen asiakkaita "koska saahan siellä muulloinkin oleskella ja käydä". Joukkotappelujen kellonajalla on pienempi merkitys kuin sillä että olivatko ne tappelut seurausta tapahtuman järjestämisestä.

(kokoontumislaki 15 §): "Poliisilla on oikeus kieltää yleisötilaisuuden järjestäminen, jos muut toimenpiteet
eivät ole riittäviä ja jos on ilmeistä, että:
1) tilaisuuden järjestäminen on lainvastaista tai sen järjestämisessä rikotaan olennaisesti tätä lakia tai sen nojalla annettuja määräyksiä;
2) järjestystä ja turvallisuutta ei voida ylläpitää;
3) tilaisuuden järjestäminen aiheuttaa vaaraa terveydelle tai vahinkoa omaisuudelle tai
4) tilaisuuden järjestäminen aiheuttaa huomattavaa haittaa sivullisille tai ympäristölle."
;
Tässä tapauksessa on aivan selvää että joukkotappeluja ei olisi ollut jos konsertteja ei olisi ensin samassa paikassa järjestetty. Tilaisuuden järjestäminen on siis aiheuttanut vaaraa terveydelle ja myös haittaa sivullisille. Ei tässäkään lue että haitan pitäisi tapahtua tapahtuman aikana. Kyllä siihen että tilaisuuden järjestämisen haittavaikutuksia valvotaan, pitää kuulua alueen tapahtuma-alueen palauttaminen normaaliin käyttöönsä. Vasta sitten vastuu siirtyy poliisille.

Jos nyt vieläkin jäi jotenkin epäselväksi: järjestyksenvalvonnan olisi pitänyt huolehtia siitä että tapahtuman päätyttyä suurin osa konserttiväestä poistuu ja puistoalue jää normaaliin käyttöönsä. Varmaankin väkeä on tässä tilanteessa puistossa tavanomaista enemmän, mutta tuskin 200 hengen joukkotappelujen synnyttäjiksi riittävää määrää. Jos tämä valvominen venyy ja ihmiset eivät halua lähteä, tilanne edelleen konserttien aiheuttama riski, jota järjestyksenvalvonnan tulee valvoa ja tarvittaessa ilmoittaa asiasta viranomaisille toimenpiteistä sopimiseksi. Ja kun alue on kerran palautettu normaaliin käyttöönsä, silloin järjestyksenvalvojien sopii lähteä ja poliisi jatkaa.

Kysyit: mihin ne ihmiset olisi ohjattu, mereenkö? Vastaan että jos ei ole mitään suunnitelmaa, mihin tapahtuman jälkeen ihmiset ohjataan, niin sitten tapahtuman turvasuunnitelmasta puuttuu varmaan sivuja?

Mieti -ja kysy vaikka oman kihlakunnan poliisin tai sisäministeriön mielipidettä asiaan. Siellähän ne päätökset tehdään.
Niko87
 
Viestit: 14
Liittynyt: La Heinä 01, 2006 13:56

Niin...

ViestiKirjoittaja JV78 » Su Kesä 15, 2008 23:49

Sanotaan nyt yleisenä huomiona vain, että nämä ovat klassisia tilanteita eli hässäkkää tuli jota ei aiemmin ole tullut ja pahapa tuollaiseen on etukäteen nyt varautua. Tuota nyt voidaan jo kutsua käytännössä pienimuotoiseksi mellakaksi, eikä asiaksi joka on jv:en käsissä enää.

Eli nyt vähän ongelmia tuli ja seuraavalla kerralla ollaan viisaampia. Tuo että asiaa pohditaan nyt virallisemminkin, meinaa käytännössä sitä jotta tulee todennäköisesti ohjeistuksia miten vastaisuudessa on toimittava. Tämä on sitten tapahtumia järjestettäessä sitova asia, jonka on oltava kunnossa.

Nuo ovat todella kettumaisia yleisten alueiden tapahtumat mitä itsekin paljon tehnyt aikanaan. Oikeastaan ainut lääke tuohon on, että tietty alue aidataan tapahtuman ajaksi ja SEN sisällä ei sitten saisi olla ketään enää kun homma päättyy. Mutta toteutapa joku tuollainen kaivarissa tuosta vain ja mitä käytännön merkitystä, siellähän se porukka olisi heti lippusiiman takana kun alettaisiin tyhjentää...Eli taas yleisellä alueella.

Tuossa kuten jo tulikin, niin mitenkäs tyhjennät alueen lainmukaisesti (ja mitenkään järkevästi) erottaen "normaalin" verran väkeä juhlijoista. Järkkärit kulkemassa ihmisten seassa, "Hei sä olit kuuntelemassa ja sun kaverisi, poistukaa!". "Sä voit jäädä kun olet selvästi pelkkä koirankusettaja". Ja/Tai katsoen, että tuon ja tuon verran voi väkeä jäädä mutta tuon verran ulos alueelta. Toisin sanoen vaihtoehdot ovat melkeinpä ei konsertteja jatkossa ollenkaan tai sitten on tilanne aina sama kuin nyt. Siinäpä nuo variaatiot.
JV78
 
Viestit: 7
Liittynyt: Su Kesä 03, 2007 22:49

ViestiKirjoittaja Viki » To Kesä 19, 2008 8:59

Kallistun kyllä mielipiteessäni Nikon kannalle. Jos ei kerran homma pysy hanskassa niin tapahtuma ei pidä järjestää ollenkaan. Suurin syy jräjestyshäiriöön oli varmaan suuri ihmismäärä. Pitää aidata jos alue on hankala!
Viki
 
Viestit: 41
Liittynyt: Pe Kesä 30, 2006 23:58

ViestiKirjoittaja Bouncer84 » To Kesä 19, 2008 16:14

Edelleenkin eikös se homma pysynyt hanskassa ku itse tapahtumahan oli rauhallinen eikä ketään tainnut edes pudota entisten vuosien malliin sieltä kalliolta.

Ongelman aiheuttivat se nuorisoporukka joka oli saapunut paikalle myöhemmin tai jääneet konsertin jälkeen sinne pyörimään(ihan siis laillisesti)

mikäs tuohon muuten lääkkeeksi? tosiaan kun yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminenhän on poliisiin tehtävä. ja sehän taitaa olla oikein laissa rangaistu teko jos sellaisia toimeksiantoja ottaa vastaan yksityinen taho.
Bouncer84
 
Viestit: 7
Liittynyt: Ma Elo 21, 2006 20:12

ViestiKirjoittaja Bouncer84 » To Kesä 19, 2008 16:14

ja lisäksi tuohon että tappeluhan oli muutama konsertti tapahtuman jälkeen...
Bouncer84
 
Viestit: 7
Liittynyt: Ma Elo 21, 2006 20:12

ViestiKirjoittaja Viki » Ma Kesä 23, 2008 10:58

Kuten jo edellisessä viestissäni sanoin: jos ei väkijoukkoja voida hallita, pitää aidata. Sen jälkeen puhutaankin jo tapahtuma-alueesta jonka saa tyhjentää. Samalla ihmiset poistuu muualle. Jos tämäkään ei riitä, niin sitten ei varmaan pidä järjestää koko tapahtumaa.

On se kumma jos edelleen väität että homma pysyi hallinnassa kun koko maassa ei ole ollut vastaavia joukkomellakoita kuin itsenäisyysjuhlissa ja Smash Asemissa. :shock:
Viki
 
Viestit: 41
Liittynyt: Pe Kesä 30, 2006 23:58

ViestiKirjoittaja Niko87 » Ke Kesä 25, 2008 11:17

Niinpä...
Niko87
 
Viestit: 14
Liittynyt: La Heinä 01, 2006 13:56


Paluu Järjestyksenvalvonta tapahtumissa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron