Gallup teleskooppipatukasta

Keskustelua järjestyksenvalvojien varusteista

Valvojat: jampula, pihapoliisi

Gallup teleskooppipatukasta

ViestiKirjoittaja Janne78 » Ke Heinä 12, 2006 13:02

Tästä ollut niin monen tyäkaverin ja alalla olevan tutun kanssa juttua, että kysytäänpä mielenkiinnosta täälläkin väeltä:

Eli nyt kun kovaa vauhtia pulataan uutta lakia (joidenkin tietojen mukaan tulossa jo syksyllä), että pelkällä JV-kortillakin varustettu järjestyksenvalvoja saa alkaa kantaa teleskooppipatukkaa niin kuinkas moni olettaisi sellaisen matkaan ottavansaä

Tämä on omasta mielestäni vähän kaksipiippuinen juttu...lain aikataulu, kuten ei tarkka sisältäkään, ei ole toistaiseksi kai aivan selvillä, mutta todennäkäisesti systeemi tulisi olemaan sama kuin vartijoilla nykyään mitä tietoa on hieman tihkunut. Eli vartijallahan tarvitsee olla luonnollisesti kortti ja siinä ns. Yleinen osa käytynä (automaationa suoritetaan nykyään jo alimman vartijakurssin yhteydessä), tämän jälkeen vielä yksipäiväinen lisäkoulutus teknisen osaamisen ja kirjallisen kokeen kanssa ja saa korttiin oikeuden kantaa patukkaa.

JV:llä ei tätä toistaiseksi ole ollut mutta käytännässä tulisi olemaan varmaankin tulevaisuudessa, että voimankäyttäkoulutus ja siihen päälle sitten samanlainen koulutus kuin vartijoilla nyt jolloin luvan saisi.

Nythän on JV:illä käytännässä patukankäyttä aivan minimissä suurimpana syy ettei kukaan viitsi kantaa jo provosoinnin (ja hälmältä näyttämisen) takia mitään 70 sentin näkyvää putkea mukana. Jos TKP:n alkavat saada rajoittamattomasti JV:tkin niin vähän vain ainakin itseä mietityttää mitä se tarkoittaisi...Vähän jokaisella heebolla futismatsista baarin ovelle alkaisi olla taskunpohjalla kapula ja luonnollisesti sen käyttäkynnyskin madaltuisi huomattavasti. Sitä kautta tietenkin myäs totaaliset virhearviot.

Ensimmäisenä nyt tulee mieleen, että saahan normipatukallakin pahaa jälkeä, mutta kyllä TKP on jo sellainen ase, että kovinpaankin kalloon tekee pahaa jälkeä tai menee helposti läpikin kun päähän täräyttää. Kuitenkin rautaa ja päässä vielä kuula, plus painoa sen verran että kyyti on kyllä kylmää jo yhdestäkin iskusta. Luuvammat hyvin yleisiä kun vähänkin väärään kohtaan tai tarpeeksi heikkoon persoonan täräyttää ym.

Täällä tietenkin harvalla varmaan on omakohtaista kokemusta kyseisestä välineestä, mutta koska jokainen varmaan tietää mistä on kyse. Niin kommentoikaas mitä mieltä olette asiasta. Hyvä, huono vai hyvin huono juttu tällainen muutos?
Jape78-Nuorempi JV
Janne78
 
Viestit: 85
Liittynyt: Ke Heinä 05, 2006 17:46
Paikkakunta: HML

TKP

ViestiKirjoittaja pikkuinen » Ke Heinä 12, 2006 13:20

---
Viimeksi muokannut pikkuinen päivämäärä Ma Syys 11, 2006 5:49, muokattu yhteensä 1 kerran
pikkuinen
 
Viestit: 139
Liittynyt: Ma Heinä 10, 2006 8:48
Paikkakunta: Espoo

Niin pieni lis?ys

ViestiKirjoittaja Janne78 » Ke Heinä 12, 2006 13:27

Ja erääksi mielenkiintoiseksi kohdaksi nousee varmasti myös se, että miten TKP:n hankinta tulisi muuttumaan.

Nykyäänhän yksittäinen vartijakaan, kuten ei muukaan yksityishenkilö saa (tai saisi) ostaa lain mukaan henkilökohtaisesti TKP:tä itselleen, vaan menee vartiointiliikkeen kautta. Eli vartija käytännössä pyytää patukkaa ja kanto-oikeutta vielä vartiointiliikkeeltäkin tai se voi olla tietyissä työtehtävissä automaatiokin. Mutta siis pelkkä koulutuskaan ei oikeuta edes ostamaan sitä itselleen. Firma luovuttaa kyseisen välineen vartijan käyttöön, mutta omaksikaan sitä ei lain mukaan saa ottaa. On työväline, joka on ns. lainassa firmalta. Kaikki vartiointiliikkeet ja tehtävät eivät todellakaan ole sellaisia, että kapistuksen saa kun vain pyytää. Näissä on kovemmat kriteerit ja tarkastelut kuin kaasun hankkimisessa, senkin saa ottaa likimain aina käyttöön kun vain käy koulutukset, saa luvat ja itse hankkii.

Mutta mitenhän mahtaa mennä jos JV:t alkavat saada...Pääsääntöisestihän valtaosa on ns. omaan piikkiins? ja yksin. Ei ole edes mitään firmaa takana kuten vartijoilla kuitenkin pakosti aina on. Aukeavatko sitten markkinat niin, että jokainen voi alkaa tätä ostaa tms. Olisi hieman huvittavaa, jos JV-tehtäviin saisi ostaa suoraan itselleen, mutta vartijoilla edelleen saisi olla vain hyvin tarkkojen seulojen kautta...Eli mielenkiintoista nähdä miten tämä asia tulee ratkaistavaksi.
Jape78-Nuorempi JV
Janne78
 
Viestit: 85
Liittynyt: Ke Heinä 05, 2006 17:46
Paikkakunta: HML

ViestiKirjoittaja pikkuinen » Ke Heinä 12, 2006 13:34

---
Viimeksi muokannut pikkuinen päivämäärä Ma Syys 11, 2006 5:48, muokattu yhteensä 1 kerran
pikkuinen
 
Viestit: 139
Liittynyt: Ma Heinä 10, 2006 8:48
Paikkakunta: Espoo

Niinp

ViestiKirjoittaja Janne78 » Ke Heinä 12, 2006 13:48

Kun alkaa asiaa tarkemmin miettiä, niin ei oikein tule edes mieleen kultaista keskitietä miten asia hoidettaisiin järkevimmin. Jos ajatellaan vaihtoehdot:

-JV:t hankkisivat itse kun siltä alkaisi tuntua...ääh...no tuota...ä

-Tyänantaja päättäisi. Noh, karkeasti sanoen 90% JV:istä on anniskelupaikkojen ovilla suuren osan vuotta. Muut tehtävät sitten melkeinpä vain "hyvien säiden aikana". Eli kuka päättäisiä Baarin vastaava hoitaja...omistaja...ä Baarien kokoluokka muutaman kymmenen ihmisen kaljaräkälästä massiivisiin yäkerhoihin. Ja kaikissahan tietenkin aivan täysipäinen ja realistisesti ajatteleva päättävä taho, joka hyvin tarkkaan tutkisi kantamisen aiheellisuuden ja uskaltaako oven suussa seisoville sitä antaa edes. Käytännässä siis aivan sama kuin JV:t päättäisivät itse.

-Poliisi. Mitenkähän tämäkään fiksusti hoituisi. Jos ajatellaan miten käytännässä olisi pakko mennä, niin jokainen paikka omalla kaavakkeella ja hakemuksella pyytäisi lupaa saada hankkia JV:illeen TKP:t. Samantien 1/3 Suomen poliisivoimista ei varmaan oikein muuta ehtisi tehdäkään kuin selvitellä TKP-hakemuksia :P Ja miten rajattaisiin, koska edelleen pitäisi olla henkiläkohtainen. Nyt voi ovella olla Jokke Virtanen ja ensi viikolla uusi naama Hannu Jokinen. Eli jälleen sama tilanne, annettaisiin esim. 3:n TKP:n pitämiseen ja luovuttamiseen lupa omistajalle/muulle vastaavalle ja väkeä vaihtuisi kuin ladon ovista. Joku ottaisi "vahingossa" TKP:n kotiinkin lähtiessään eikä enää tavoitettaisi yms. Jälleen samassa tilanteessa siis: Ei mitenkään voitaisi kontrolloida.

Eli miten tahansa ajattelee asiaa, menee aina samaan solmuun. Kontrollointi täysin mahdotonta.
Jape78-Nuorempi JV
Janne78
 
Viestit: 85
Liittynyt: Ke Heinä 05, 2006 17:46
Paikkakunta: HML

ViestiKirjoittaja pikkuinen » Ke Heinä 12, 2006 14:15

---
Viimeksi muokannut pikkuinen päivämäärä Ma Syys 11, 2006 5:48, muokattu yhteensä 1 kerran
pikkuinen
 
Viestit: 139
Liittynyt: Ma Heinä 10, 2006 8:48
Paikkakunta: Espoo

...

ViestiKirjoittaja Janne78 » Ke Heinä 12, 2006 15:25

Paremminkin tulisi näin alkajaisiksi mieleen, että MIKSI otettiin pohdintaan alunalkaenkaan lainlaatijoiden keskuudessa ja millä tarkoitusperällä...Jotenkin tulee etsimättä mieleen, että jos ei tätä ole lähtenyt läpi ajamaan joku sellainen joka ei ole tiennyt mistä on edes kyse, niin ainakin on jäänyt vaiheeseen pohdinta mitä kaikkea loppupeleissä tarkoittaa.

Tosin voihan se hyvin olla vielä, ettei mene läpi lainkaan vaikka vahvasti sitä tosin tällä hetkellä näyttääkin. Tai sitten menee, mutta muodossa ettei kapuloita saa silti kukaan. Niin kiven takana ovat luvat ja vaatimukset :)
Jape78-Nuorempi JV
Janne78
 
Viestit: 85
Liittynyt: Ke Heinä 05, 2006 17:46
Paikkakunta: HML

ViestiKirjoittaja ZXCXCZ » Ke Heinä 12, 2006 15:58

Peruspamppu on sallitttu, mutta aika vähäistä sen käyttä on ollut. Teleskoopilla on ilmeisesti psykologinen merkitys pelotteena ja se tuo kantajalleen itsevarmuutta. Käytässä peruspampulla ja teleskoopilla ei kovin suurta eroa ole. Teleskoopin etuna on sen helppo kantotapa, se on aina mukana, silloinkin kun sitä tarvitaan. Tämän vuoksi peruspamppua käytetään harvoin, se ei ole koskaan mukana tilanteessa.

Pamppu voimankäyttävälineenä sopii hyvin rauhoittamaan joukkotappelua joka on riistäytynyt käsistä. Itsepuolustusvälineenä se ei perusäijän kädessä niin ihmeellinen ole, sen käyttä vaatii harjoittelua.
Ajatelkaapa seuraavanlainen tilannne. Kaksi miestä häkkiin ja kaksi asetta. Pamppu ja veitsi. Kumman otat jos saat ensin valita. Itse ottaisin veitsen.

Pamppu on voimankäyttävälineenä osaavissa käsissä mainio väline.
Jos tilanne sallii vaihtoehtona käyttää kaasua, niin valitsen sen.
Seuraukset ovat kuitenkin lievemmät, eikä tarvitse lyödä asiakasta.
ZXCXCZ
 
Viestit: 27
Liittynyt: Ke Heinä 12, 2006 3:33

ViestiKirjoittaja Mustakyy » Ke Heinä 12, 2006 16:06

Mistäs tällaista juttua on kuulunut, että järjestyksenvalvojille tkp:t sallittaisiinä Ainakaan en hallituksen esityksessä asiasta mainintaa havainnut, kun sen hätäisesti läpi selasin.
Mustakyy
 
Viestit: 35
Liittynyt: To Heinä 06, 2006 10:08

Jep jep

ViestiKirjoittaja Janne78 » Ke Heinä 12, 2006 16:19

Sepä onkin juuri se yksi pointti asiassa kuten sanoit, että vaikka peruspatukka on sallittu niin sitä ei juuri käytetä koska niitä ei kanneta mukana. TKP:n kantaminen on kuitenkin niin helppoa, että jos niitä saisi vapaasti, uskon että niiden mukanapito lisääntyisi räjähdysmäisesti ja sitä kautta tietenkin käyttä . Väittäisin että monella jo ihan statusvehkeenä ja koska se olisi siisti.

Kuten sanot, niin teleskoopin melkein lyämistä suurempi hyvä puoli on sen ns. shokkiefekti. Kyllä se vähintään kavahduttaa kovemmankin kaverin (jos nyt ei saa patukasta säännällisesti...) kun se piilosta räväyttää auki ja kiitävän hetken pitää valmiusasennossa. Moni uhkaava tilanne jää jo siihen vaikkei millään voisi kuvitella kohdehenkilän rauhoittuvan. Toisaalta TKP:n hyäty korostuu juuri siinä, että se näkyy. Yleensä paikat kun tuppaavat olemaan hyvin valaistuja, esim. kauppakeskuksia ja asemia.

Ei ole välttämättä ollenkaan niin hyvä vaikutus jos sen napauttaa auki esim. ravintolan hämärässä. Tälläin jää melkein ainoastaan lyänti jos ei kohde edes havaitse minkä portsari nyt kaivoi esiin. Oleellista on juurikin, että väline näkyy.

Ja juuri koko vehkeen käytän osaaminen, kuten patukoiden muutenkin, on kaiken a ja o. Jos olet joskus muutamia kertoja harjoituksen vuoksi räväytellyt patukkaa koulutuksessa auki ja joitain kertoja kun olet sitä kavereille esitellyt niin suurella todennäkäisyydellä se lentää kädestä kun aukaisee, tekee liikkeen niin hitaasti etteivät osat lukitu tai jos pääsee lyäntivaiheeseen asti niin refleksinä tähtäät päähän...On muuten tuo viimeisin jatkuvasti treenaavallekin yksi kynnys ylitettäväksi, että osaa pitää itsensä rauhallisena ja hallita toimintansa, kun kova paikka tulee.

JV käyneenä yhden päivän koulutuksen, TKP mukana taskunpohjalla vuoden pari ja sitten yks kaks tosipaikka jossa sitä pitäisi käyttää. Jotenkin veikkaan, että yleisin mutta huonoin yhdistelmä
Jape78-Nuorempi JV
Janne78
 
Viestit: 85
Liittynyt: Ke Heinä 05, 2006 17:46
Paikkakunta: HML

...

ViestiKirjoittaja Janne78 » Ke Heinä 12, 2006 16:25

[quote="Mustakyy"]Mistäs tällaista juttua on kuulunut, että järjestyksenvalvojille tkp:t sallittaisiinä

JV-lakia ollaan uudistamassa ja siihen on tulossa "joitakin isompia muutoksia", ei ole sen kummemmin asiaa vielä julkistettukaan mitä tuo tarkoittaa, mutta vartiointiliikkeiden väen keskuudessa yleisesti on kyllä jo odottelussa mitä kaikkea tulee. TKP-asiaan on joitakin muutoksia tulossa käytännässä varmasti, mutta tosiaan vielä ei ole varmaa tietoa mitä. Syksyllä selviää.

Tämä nyt ei kummoinen tietolähde ole, mutta tätä kysellään paljon jo mm. poliisilta. Tuossa pari linkkiä, kysy/vastaa osioon jossa asiasta jo jonkin verran keskustelua. Tosin siellä ei lue muuta, kuin juuri tuo että syksyllä pitäisi alkaa tulla tietoa mitä muutoksia tulee.

http://www.intermin.fi/poliisi/discuss. ... 7D0067FC4B

http://www.poliisi.fi/poliisi/discuss.n ... 7C0068EF54
Jape78-Nuorempi JV
Janne78
 
Viestit: 85
Liittynyt: Ke Heinä 05, 2006 17:46
Paikkakunta: HML

ViestiKirjoittaja PetriF » Ke Heinä 12, 2006 16:54

Suora lainaus hallituksen esityksestä:

10 ä. Voimankäyttävälineet ja niiden kantaminen. 1 mom. Järjestyksenvalvojan voimankäyttävälineisiin ei ehdoteta muutoksia, mutta voimankäyttävälineistä ehdotetaan nyt säädettävän tyhjentävästi lain tasolla. Järjestyksenvalvojan voimankäyttävälineitä olisivat nykyiseen tapaan ampuma-aselain 11 ä:ssä tarkoitettu kaasusumutin, käsiraudat sekä enintään 70 senttimetriä pitkä patukka. Tässä yhteydessä olisi syytä todeta selvyyden vuoksi, että ampuma-aseen kantaminen järjestyksenvalvontatehtävissä olisi kokonaan kiellettyä ja teleskooppipatukan kantaminen järjestyksenvalvontatehtävissä olisi mahdollista ainoastaan järjestyslain 22 ä:ssä säädetyissä järjestyksenvalvontatehtävissä. Koiran mukana pitämisestä järjestyksenvalvontatehtävissä säädettäisiin erikseen lain 11 ä:ssä.

Eli ei ole tulossa telskooppipatukkaa jv:lle (paitsi järjestyslain mukaan asetetulle, mutta niillä se on jo aiemminkin ollut)
PetriF
 

ViestiKirjoittaja Mustakyy » Ke Heinä 12, 2006 17:13

Sitähän minäkin. Toiveajattelua koko juttu.
Mustakyy
 
Viestit: 35
Liittynyt: To Heinä 06, 2006 10:08

Re: ...

ViestiKirjoittaja HiljainenTiili » Ke Heinä 12, 2006 17:26

Janne78 kirjoitti:JV-lakia ollaan uudistamassa ja siihen on tulossa "joitakin isompia muutoksia", ei ole sen kummemmin asiaa vielä julkistettukaan mitä tuo tarkoittaa, mutta vartiointiliikkeiden väen keskuudessa yleisesti on kyllä jo odottelussa mitä kaikkea tulee. TKP-asiaan on joitakin muutoksia tulossa käytännässä varmasti, mutta tosiaan vielä ei ole varmaa tietoa mitä. Syksyllä selviää.


Johan minä sen linkin kertaalleen laitoin tuonne erääseen postaukseen. Ellei sitä ole sitten poistettu sieltä. Se HE on ollut jo vaikka kuinka pitkään esillä. Sieltä lukemaan. Ei siinä taida olla kuin vajaa 80 sivua tekstiä.

Mutta voin laittaa sen uudestaankin. älkää sitten hukatko sitä. http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2004/20040265
HiljainenTiili
 
Viestit: 301
Liittynyt: Ma Heinä 03, 2006 14:00
Paikkakunta: Helsinki

Re: ...

ViestiKirjoittaja PetriF » Ke Heinä 12, 2006 19:10

HiljainenTiili kirjoitti:
Janne78 kirjoitti:JV-lakia ollaan uudistamassa ja siihen on tulossa "joitakin isompia muutoksia", ei ole sen kummemmin asiaa vielä julkistettukaan mitä tuo tarkoittaa, mutta vartiointiliikkeiden väen keskuudessa yleisesti on kyllä jo odottelussa mitä kaikkea tulee. TKP-asiaan on joitakin muutoksia tulossa käytännässä varmasti, mutta tosiaan vielä ei ole varmaa tietoa mitä. Syksyllä selviää.


Johan minä sen linkin kertaalleen laitoin tuonne erääseen postaukseen. Ellei sitä ole sitten poistettu sieltä. Se HE on ollut jo vaikka kuinka pitkään esillä. Sieltä lukemaan. Ei siinä taida olla kuin vajaa 80 sivua tekstiä.

Mutta voin laittaa sen uudestaankin. älkää sitten hukatko sitä. http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2004/20040265


Sehän oli poistettu sieltä, ylläpidolla ilmeisesti mennyt sormi suuhun ja delete- nappi pohjaan. Uusimmassa truhallisuus lehdessä oli muuten herra iso herran Mikkelistä haastattelu josa tuo sama asia tuli selväksi, ei jv:ille ei tkp:tä :!:
PetriF
 

Seuraava

Paluu Varusteet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron