PALKKASAATAVAT (www.jval.fi)

Keskustelua järjestyksenvalvojien yhteistyön kehittämisestä.

Valvojat: jampula, pihapoliisi

PALKKASAATAVAT (www.jval.fi)

ViestiKirjoittaja jyri » Ti Kesä 05, 2007 16:51

Tämä teksti on lainattu 5.6.2007 jval.fi-sivuilta. Minulla ei ole mitään tekemistä kyseisen sivun kanssa. Aihe on vain mielenkiintoinen.

PALKKASAATAVAT

Kesän tapahtumasesongin ollessa aluillaan, järjestyksenvalvojien ammattiliitto muistuttaa jäseniään, että tarkkailevat palkkasaavaviensa maksua. Oikein ja ajallaan maksettava palkka kuuluu myös järjestyksenvalvojalle ja mikäli näin ei tapahdu niin apu löytyy ammattiliitosta.

Palkka on rahasaatava siinä missä muukin sopimussaatava, jonka tässä tapauksessa velallinen eli työnantaja on velvollinen maksamaan ajallaan ja oikean suuruisena. Jos tästä velvollisuudesta poiketaan, tulee työnantajan suorittaa viivästyneelle summalle korkolain mukainen viivästyskorko palkkapäivän ja palkanmaksuhetken väliseltä ajalta. Mikään laki tai sopimus ei takaa työnantajalle oikeutta automaattisesti pitää palkkasaatavaa itsellään seuraavaan palkanmaksupäivään, väittäen että sitä ei voi maksaa ennen seuraavaa tilipäivää. Tämä usein kuultu veruke palkan oikaisemisen esteestä on siis yksiselitteisesti perätön ja työnantajan omaa sepitystä.

JVAL muistuttaa jäseniä niinikään kokonaistuntipalkan eli könttäpalkan pettävyydestä. Järjestyksenvalvojalle kuuluu aina korotettu palkka työn suoritusajankohdan mukaan. Tästä ei ole olemassa mitään poikkeuksia vaikka lisät vaihtelevatkin työkohteessa sovellettavan työehtosopimuksen mukaan. Tämä koskee myös niitä työpaikkoja, joilla ei le työehtosopimusta lainkaan, jolloin lisät määräytyvät työaikalainperusteella. Työnantajat ovatkin hyvin usein tarjoamassa järjestyksenvalvojalle työsopimusta, jonka tuntipalkan väitetään sisältävän kaikki mahdollinen lomakorvauksesta sunnuntailisään, joka ei voi teoriassa olla mahdollista. Liiton edustajat ovat kuitenkin saaneet tietoonsa muun muassa tapauksen, jossa on väitetty könttäpalkaksi 10 euroa tunnilta ja ilmeistä onkin, ettei tämä voi pitää sisällään mitään lisiä, sillä 10 euroa on vasta alalla yleinen perustuntipalkka.

Kaiken edellä kerrotun perusta on kuitenkin ammattiliiton jäsenyys, sekä työaikakirjanpito, sillä ammattiliitto ei hoida järjestäytymättömien asioita eikä se liioin voi hoitaa palkkasaatavia, joista ei ole todisteita. Järjestyksenvalvojan festarirepun johonkin taskuun tulisi siksi mahtua vaikka kuinka pieni vihkonen, johon kirjataan tehdyt työvuorot. Alalla vallitsevan väärinkäsityksen vuoksi on syytä myös todeta, että työsuojelupiiri ei ole järjestäytymättömän järjestyksenvalvojan ammattiliitto. Työsuojelupiirin mahdollisuus
selvittää maksamattomia palkkoja ja hoitaa niitä ns. palkkaturva-asioina on pieni, sillä yhä edelleenkin palkkarästit katsotaan yhteiskunnassamme ammattiliitoille kuuluvaksi edunvalvonta-asiaksi.

Lainattu 5.6.2007 http://jval.fi/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=18&Itemid=47
jyri
 
Viestit: 241
Liittynyt: Ma Heinä 03, 2006 12:47

ViestiKirjoittaja Viki » Su Joulu 30, 2007 17:57

Onko tuolla ammattiliitolla jäseniä=valtaa??? Epäilen.
Viki
 
Viestit: 41
Liittynyt: Pe Kesä 30, 2006 23:58

ViestiKirjoittaja jakelaho » Su Joulu 30, 2007 21:26

Viki kirjoitti:Onko tuolla ammattiliitolla jäseniä=valtaa??? Epäilen.


Tuskinpa, mutta toisaalta yritys on hyvä. Taitaa vaan olla aika vaikea homma saada tällä alalla olevia sitoutumaan=maksamaan tällaisesta asiasta, vaikka se saisikin konkreettisia edistysaskelia aikaan - joka taas sekin on hurjan vaikea homma...?
jakelaho
 
Viestit: 47
Liittynyt: Pe Loka 13, 2006 16:35
Paikkakunta: PKS

ViestiKirjoittaja Viki » Su Tammi 13, 2008 11:59

Edelleen odotan vastausta helppoon kysymykseeni: paljonko JVAL jäseniä tällä hetkellä on??? Ei anna kovin vakuuttavaa kuvaa jos KUKAAN ei tiedä.
Viki
 
Viestit: 41
Liittynyt: Pe Kesä 30, 2006 23:58

ViestiKirjoittaja TK » To Helmi 07, 2008 21:44

Ja melko hiljaista on niiden sivuillakin kun katselee esim. koulutusten päivityksiä...
TK
 
Viestit: 6
Liittynyt: Ma Elo 07, 2006 8:30
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja JV Mies » Pe Helmi 08, 2008 15:40

Kyllä PAM hoitaa järkkäreiden asioita jos vaan on Pam:in jäsen.
JV Mies
 
Viestit: 26
Liittynyt: La Tammi 05, 2008 12:33

ViestiKirjoittaja JV Mies » Ma Helmi 11, 2008 19:11

JV Mies kirjoitti:Kyllä PAM hoitaa järkkäreiden asioita jos vaan on Pam:in jäsen.


Paitsi ehkä Kuopiossa jossa pamilla on aika väpelöä toimintaa.
JV Mies
 
Viestit: 26
Liittynyt: La Tammi 05, 2008 12:33


Paluu Edunvalvonta ja yhteistyö

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron